![Laser](/media/lib/291/n-laser-1-8cc3fba606b1fbe9c26e4f1709ec4f13.jpg)
Irydowy sposób na nowotwory
3 listopada 2017, 06:23Zespół prof. Petera Sadlera z Uniwersytetu w Warwick i prof. Hui Chao z Sun Yat-Sen University zademonstrował, że iryd można wykorzystać, by zabić komórki nowotworowe, wypełniając je śmiercionośną wersją tlenu - tlenem singletowym (powstaje on ze "zwykłego" tlenu O2). Zdrowym tkankom nic się przy tym nie dzieje.
![](/media/lib/211/n-brzuch-3ab4e9ca68be1029951427383336dfe9.jpg)
Wg naukowców, lepiej zdrowo magazynować niż rozkładać
2 listopada 2017, 14:25Naukowcy zbadali otyłych ludzi, by stwierdzić, czemu u niektórych rozwija się insulinooporność, a u innych nie. Paradoksalnie kluczem do rozwiązania zagadki wydaje się skuteczniejsze magazynowanie tłuszczu.
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?
2 listopada 2017, 11:17Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.
![](/media/lib/218/n-1171631908_530377-521f3e65a5325163996977639f129619.jpeg)
Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie
31 października 2017, 14:38Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.
![](/media/lib/291/n-pajeczyna-a17de3457b7ed40375438abdaa8c42c7.jpg)
Pajęczy jedwab ulepsza mikrofony aparatów słuchowych
31 października 2017, 13:56Delikatne włókna jedwabne z pajęczej nici mogą poprawić jakość mikrofonów w aparatach słuchowych.
![](/media/lib/291/n-przekaski-3ad53c416fe4152c54bc5373fef0afc9.jpg)
By jeść mniej, pokarmy powinno się nazywać posiłkami, a nie przekąskami
31 października 2017, 06:22Kiedy produkty spożywcze reklamuje się jako przekąski, a nie posiłki, ludzie się przejadają.
![](/media/lib/263/n-ryz-24e03e0ea53b235b3fec94fb6e9e7dcc.jpg)
Smak nowy - węglowodanowy
30 października 2017, 13:09Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Niezdrowe rozprasza bardziej
27 października 2017, 12:58Zdjęcia śmieciowego jedzenia rozpraszają 2-krotnie bardziej niż fotografie zdrowych produktów. Badania zespołu z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa potwierdzają więc, że rzeczywiście najlepiej nie robić zakupów, będąc głodnym.
![](/media/lib/221/n-384287865_213ca63089-7808e023c7eff400642007b3158033c8.jpg)
Dla kobiet 1. rok po zawale oznacza większe ryzyko zgonu
27 października 2017, 11:10Kobiety częściej umierają w 1. roku po zawale.
![](/media/lib/291/n-skan-8d1bb9e6015a6df8663702572c55d24d.jpg)
Rzymianie wytwarzali szkło kameowe inaczej, niż uważali specjaliści
27 października 2017, 06:00Prof. Richard Whiteley z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego (ANU) uważa, że archeolodzy i historycy sztuki mylą się co do tego, jak Rzymianie produkowali swoje szkło kameowe.